قطعات تشکیل دهنده دوربین مداربسته

قطعات تشکیل دهنده دوربین مداربسته

دوربین‌های مداربسته معمولاً برای نظارت بر اماکن داخلی و خارجی مورد استفاده قرار می‌گیرند و بسته به شرایط محیط انواع مختلفی دارند. این دوربین‌ها می‌توانند دوربین‌های ویدئویی یا دوربین‌های دیجیتال باشند. شخصی به نام والتر بروش مخترع دوربین مداربسته بود

تاریخچه
اولین دوربین مدار بسته در سال ۱۹۴۲ توسط ارتش آلمان برای نظارت بر چگونگی شلیک موشک V2 در ایستگاه پرتاب این موشک نصب شد. حدود ۷ سال بعد در آمریکا سیستم‌های مدار بسته تجاری به بازار آمد با نام Vericon و جالب توجه است که استفاده از این دوربین‌ها نیازی به مجوز دولتی نداشته‌است.

اولین دوربین‌های تحت شبکه در سال ۱۹۹۶ توسط شرکت “Axis” با استفاده از پایه نرم‌افزاری لینوکس (Linux) تولید شد، این دوربین‌ ها براساس استانداردهای HTTP و RTSP طراحی گردیده بود و از استانداردهای IP برای ارسال تصاویر در قالب اطلاعات (Data) استفاده می‌کرد.

ساختار اصلی
بدنه دوربین:قاب اصلی و قاب پوششی (بیرونی) که نسبت به فضای مورد استفاده آن را انتخاب می‌کنند
بخش‌های الکترونیکی دوربین:سنسور، بورد اصلی، کانکتور و بورد تغذیه
لنز دوربین: لنز زوم یا موتور دار دوربین مداربسته نوعی از لنز است که امکان تغییر فاصله کانونی و در نتیجه زاویه دید دوربین را از راه دور مهیا می‌کند. این لنزها همچنین معمولاً دارای فوکوس خودکار نیز هستند. در این مطلب با این نوع از لنزها بیشتر آشنا خواهید شد.
وظیفه لنز: اندازه چیپ تصویر دوربین‌ها محدود و کوچک است. این موضوع باعث خواهد شد تصویر تشکیل شده بر روی چیپ تصویر بسیار محدود باشد. برای رفع این مشکل باید از وسیله ای برای متمرکز کردن نور بر روی چیپ تصویر استفاده شود. به این وسیله لنز می‌گویند. لنز دوربین‌های مداربسته معمولاً از یک یا چند عدسی تشکیل شده که با توجه به فاصله کانونی، قسمت مشخصی از تصویر رو به رو را بر روی چیپ تصویر ایجاد می‌کنند. هر چه فاصله کانونی لنز بیشتر باشد تصویر را کمتر متمرکز می‌کند و زاویه دید دوربین کمتر خواهد بود. از طرفی در دو دوربین با لنزهای با فاصله کانونی ثابت دوربینی که چیپ تصویر بزرگ‌تری داشته باشد تصویر را با زاویه بیشتری نشان می‌دهد.
انواع لنز دوربین‌های مداربسته
لنزهای fix
لنزهای fix صنعتی
لنزهای fix مینی کمرا
لنزهای (varifocal) فاصله کانونی متغیر
لنزهای (motorize) موتور دار

انواع دوربین مداربسته از نظر نوع سنسور
سنسور سی سی دی (CCD)
سنسور سیماس (CMOS)
از نظر نوع سیگنال خروجی
آنالوگ
دیجیتال
آی‌پی
از نظر انتقال تصاویر
بی‌سیم
با سیم
از نظر شکل ظاهری و نوع کاربرد
دوربین‌های مداربسته بر اساس شکل ظاهری و نوع کاربرد نامگذاری می‌شوند.

دوربین مداربسته مخفی یا مینیاتوری:دوربین مداربسته مخفی یا مینیاتوری دوربین‌های کوچکی هستند و از نوع دوربین‌های مداربسته مخفی‌اند. به این دوربین‌ها سوزنی هم گفته می‌شود.

دوربین مداربسته دام(Dome):اصطلاح دام(Dome) به معنای گنبد است. همان‌طور که از معنای این دوربین‌ها واضح است اصطلاح دام به شکل بدنه این نوع از دوربین‌های مداربسته دلالت دارد.

دوربین مداربسته باکس(Box):اصطلاح باکس(Box) به معنای جعبه است. دوربین‌های باکس دوربین‌هایی با بدنه معمولاً مستطیلی شکل و پلاستیکی هستند که لنز آن‌ها به صورت جدا بر روی دوربین نصب می‌شود.
دوربین مداربسته بولت(Bullet):اصطلاح بولت(Bullet)به معنای گلوله است. دوربین‌های بولت دوربین‌هایی با بدنه معمولاً استوانه‌ای شکل و عموماً فلزی هستند.
دوربین مداربسته اسپید دام(Speed dome):دوربین‌های گردان را با نام‌های متفاوتی می‌شناسند بعضی از این نام‌ها عبارتند از Fast dome,Speed dome,PTZ
دوربین مداربسته حرارتی(Thermal):دوربین‌های حرارتی یا گرمایی(Thermal)نوعی از دوربین‌های مداربسته هستند که تصاویر خود را به جای نور با توجه به شکل حرارتی محیط می‌سازند.

از نظر محل استفاده

محیط داخلی (سقف دار)

محیط بیرونی (فضای باز)

مشخصه‌های فنی

سنسور تصویر برداری

رزولوشن

سرعت شاتر

دید در شب: اصطلاح IR مخفف واژه(Infrared)به معنای طیف مادون قرمز است. دوربین‌های دید در شب(IR)از طریق استفاده از LED‌های مادون قرمز محیط اطراف خود را روشن کرده و امکان تصویر برداری در شب را فراهم می‌کند.
(Wide Dynamic Range (WDR
لنز
استاندارد آی‌پیingress Protection] IP]
استاندارد(IK)

تفاوت دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه
رزولوشن تصویر: دوربین‌های تحت شبکه از نظر رزولوشن تصویر سطح بسیار بالاتری را نسبت به دوربین‌های آنالوگ دارند.
پردازش تصویر: گرچه دوربین‌های آنالوگ قابلیت‌های اولیه‌ای در این زمینه دارند اما قابلیت‌های اصلی پردازش تصویر (تشخیص صورت، پلاک خودرو و …) تنها در دوربین‌های تحت شبکه قابل دسترسی هستند.
انعطاف‌پذیری و امکان گسترش: با توجه به استفاده دوربین‌های تحت شبکه از بستر شبکه‌های دیجیتال، این دوربین‌ها انعطاف‌پذیری و امکان گسترش بسیار بالاتری دارند.
قیمت: از نظر قیمت، هزینه دوربین‌های آنالوگ به مراتب پایین‌تر از دوربین‌های تحت شبکه است.
سادگی در نصب و نگهداری: دوربین‌های آنالوگ از نظر ساختار نصب و نگهداری بسیار ساده‌تر هستند و پیچیدگی فنی کمتری دارند.[۱]

 

 

دوربين مدار بسته صنعتی و نيمه صنعتی ديد در روز لنز به همراه ندارند و بنا به نياز لنز برايشان محاسبه ميشود به عنوان مثال يک زمان ديدن شماره چک پول يا زمانی ديگر برای ديدن کل محيط که در هر حالت از لنز مخصوص بايد استفاده شود.

دوربین های مدار بسته دارای سه نوع سیستم کلی می باشند:

دوربین های مدار بسته آنالوگ
دوربین های مدار بسته AHD
دوربین های مدار بسته دیجیتال

در دوربین مدار بسته آنالوگ کیفیت تصویر از 380 تی وی لاین شروع شده تا 1200 تی وی لاین میتواند باشد که کیفیت 700 تی وی لاین به بالا قابل تحمل است و نهایت کابل کشی بدون نویز در اینگونه سیستمها تا حدود 300 متر است.
تصویر اینگونه دوربین مدار بسته را میتوان روی کابل کواکسیال تا دستگاه دی وی آر انتقال داد . برای مشاهده تصویر اینگونه دوربین های مدار بسته میتوان مستقیم دوربین را به تلویزیون متصل نمود , دوربین های انالوگ دارای کیفیت پایین و کابل کشی طولانی با متراژ بالا , حدود 300 متر و قیمت پایین میباشند.
در دوربین مدار بسته AHD کیفیت تصویر از 1 مگاپیکسل تا 4 مگاپیکسل میباشد که کیفیت بسیار خوبی در سیستم مدار بسته به حساب می آید و نهایت کابل کشی حدود 500 متر است که متراژ بسیار خوبی میباشد .

  • نکته بارز این گونه سیستمها در این است که انتقال تصاویر میتواند روی کابل کواکسیال و در بستر آنالوگ انجام شود.دوربین مداربسته AHD فقط روی دستگاه دی وی آر AHD تصویر میدهند و نمیتوان اینگونه سیستم دوربین مدار بسته را مستقیم به تلویزیون یا دستگاه دی وی آر آنالوگ متصل کرد.

دارای کیفیت بالا و کابل کشی طولانی حدود 500 متر و قیمت مناسب میباشند. کیفیت تصویر 4 مگاپیکسل همان کیفیت 4K است که بسیار کیفیت بالایی دارد و تقریبا میشود گفت بالاترین وضوح تصویر موجود میباشد.
در دوربین مدار بسته دیجیتال کیفیت تصویر از 1 مگاپیکسل تقریبا شروع میشود و امکانات تصویر بسیار بالاست البته قیمت آنها نیز بالاست و نهایت کابل کشی تا حدود 80 متر مفید است .
البته تا 100 متر نیز اگر کابل کیفیت بالا استفاده شود میشود برای هر دوربین تا دستگاه NVR کابل کشید . کابل کشی اینگونه سیستمها از نوع کابل شبکه میباشد که انواع کابل شبکه کت 5 و کابل شبکه کت 6 میباشد اینگونه دوربین ها بایست به دستگاه ان وی آر متصل شوند و همچنین میتوان مستقیم روی شبکه قرار داد , دوربین های دیجیتال دارای کیفیت بالا و کابل کشی با متراژ پایین حدود 80 متر و قیمت بالا میباشند.
با توجه به توضیحات بالا نتیجه گرفته میشود دوربین مدار بسته AHD بهترین گزینه برای نصب دوربین مدار بسته میباشد البته هزینه آن از دوربین مدار بسته آنالوگ کمی یبشتر است.

بنابراین با توجه به هزینه ای که میخواهید انجام دهید میتوانید گزینه مناسب را انتخاب کنید.

البته لازم به ذکر است که تقریباً میتوان گفت دوربین های مدار بسته آنالوگ دیگر موجود نیستند و کیفیت غیر قابل قبولی نسبت به دوربین های AHD دارند.

در بین دوربین مدار بسته AHD که شامل کیفیت های 1.3 , 2 , 3 و 4 مگاپیکسل هستند بهترین کیفیت و بالاترین استاندارد کیفیت های 2 و 4 مگاپیکسل میباشد.

  • توضیح تکمیلی که در مورد دوربین مدار بسته میتوان داد این است که دوربین های مدار بسته دام سقفی برای محیط داخل و دوربین های مدار بسته بولت برای محیط بیرون استفاده میشود.

 

 

خرید دوربین مداربسته

نظر خود را بنویسید